Peevos01 » Specials » Financiele gedragsverandering

Tips om je (financiële) gedrag te veranderen

Tips om je (financiële) gedrag te veranderen Wensen en dromen. Iedereen heeft ze. Maar hoe kan je de dromen die je hebt vervullen? Ook is het mogelijk dat je niet wilt veranderen vanwege dromen, maar omdat het bittere noodzaak is. Hoe verander je je gedrag zodat je niet iedere keer opnieuw aan het einde van je geld een stuk(je) maand overhoudt, zodat je toch die mooie nieuwe keuken kunt kopen? Bij financiële gedragsverandering komt een aantal zaken kijken. Het zal in het begin niet gemakkelijk zijn, maar voor je het weet spring je een gat in de lucht omdat het gelukt is om te veranderen!

Het overkomt iedereen

In 2015 heeft één op de zes huishoudens in Nederland moeite om rond te komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt dat onder alle lagen van de bevolking voor. Sinds de crisis in 2008 uitbrak wordt er gesproken over zogenaamde 'nieuwe armen'. Dit zijn mensen die voor de crisis uitbrak, veel geld te besteden hadden en dus niet moesten rondkomen met weinig geld. Vaak zijn zij hoger opgeleid. Deze mensen zijn het niet gewend om te moeten besparen en komen regelmatig in de problemen als ze een inkomensdaling hebben doordat ze bijvoorbeeld hun baan kwijt raken, ziek worden of hun partner verliezen.

Geen geld tekort, maar toch willen veranderen

Uiteraard zijn er ook mensen die niet zozeer geldproblemen willen oplossen, maar die bijvoorbeeld willen sparen voor een grote uitgave zoals een lange reis, een nieuwe auto, of een nieuwe keuken. Of ze willen sparen om een buffer te hebben voor moeilijke tijden of onverwachte uitgaven. Ook voor hen kan het aantrekkelijk zijn om hun gedrag te veranderen, zodat de droomauto of -reis sneller haalbaar is of de noodzakelijke buffer daadwerkelijk wordt aangelegd.

Budgetcoaching of zelfstandig aan de slag

Het is mogelijk om direct een budgetcoach in te huren als je wat wilt veranderen aan je financiële situatie, maar je kunt ook eerst zelf proberen je situatie te veranderen. Hierbij is het niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je administratie op orde is zodat er overzicht en inzicht ontstaat, maar ook zullen er bezuinigen in je huishouden ingevoerd dienen te worden. Voor een deel zullen deze besparingen gepaard gaan met gedragsverandering. Bij gedragsverandering komt een heleboel kijken, zoals het stellen van doelen, het daadwerkelijk veranderen van gedrag, én het volhouden van dit nieuwe gedrag. In onderstaande artikelen kan je lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Let op: dreigen de problemen steeds groter te worden en lukt het niet om je financiën zelf weer op de rit te krijgen? Schakel dan tijdig professionele hulp in!
(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?

(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?

Als je iets wilt bereiken in het leven, dan is het heel nuttig om doelen te stellen. Met een doel voor ogen stippel je je weg uit zonder omwegen. En als het doel op de juiste manier geformuleerd is, d…
Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?

Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?

Je eigen gedrag veranderen is lastig, omdat je vaak de neiging hebt om steeds in je oude valkuilen te stappen. Gedragsverandering bestaat volgens Diclemente en Prochaska uit zes verschillende fases. I…
Tips om goede voornemens en nieuw gedrag vol te houden

Tips om goede voornemens en nieuw gedrag vol te houden

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen, maar velen lukt het niet de goede voornemens daadwerkelijk vol te houden of te bereiken. Voor het jaar 2016 heeft 80 procent van de mensen goede voornemens, terwijl…
Gepubliceerd door Peevos01 op 22-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lenadolch, Pixabay
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82253NED&LA=NL